Tabulatuureista...

Muusikot ja muusikoidenalut voivat täällä keskustella kaikesta musiikintekemiseen liittyvästä. Toki myös muutkin ovat tervetulleita mutta keskusteluaiheiden pitäisi täällä jollain tasolla liittyä musiikintekemiseen.
Locked
User avatar
Heke
Member
Posts:123
Joined:Sat Jun 14, 2003 9:14 pm
Location:Suomi Finland prkl,
Tabulatuureista...

Post by Heke » Mon Nov 07, 2005 12:07 pm

Selittäiskö joku nämä suomeksi? Tai mistä löytyy nämä suomeksi, kiitos! :roll: :)

A.H. = Artificial Harmonic

<12> = Natural Harmonic

pm..| = Palm mute

h = hammer on

p = pull off

/ = slide up

\ = slide down

~ = Vibrato

b() = Bend

x\ = Pick Slide

User avatar
Curry
Sr. Member
Posts:1014
Joined:Wed Jul 31, 2002 2:12 pm
Location:Oulu
Contact:

Re: Tabulatuureista...

Post by Curry » Mon Nov 07, 2005 3:18 pm

Palm mute = pistä plektrakäden ulkoreuna (pikkurillin alapuolella oleva reuna) tallaan kiinni siten että pystyt soittamaan kieliä ja kieli soi, mutta ääni ei jää kaikumaan vaan kuuluu kerran nopeasti ja paljon vaimeampana mitä puhtaalla kielellä soitettuna.

Hammer on = soita ääni käyttämättä plektraa, eli paina väliä jommankumman käden sormella erittäin napakasti nauhan viereen. Äänen voi soittaa myös tällä tavalla ilman plektraa. Täppääminen perustuu sekä hammer-oneihin että pull.offeihin. Erittäin hyvä showkikka :D

Pull off = Kun olet käyttänyt hammeria, otat sormen pois soittamastasi välistä niin, että kieli soittaa uuden äänen.

Vibrato = "värisytä" ääntä liikuttamalla kättä edestakaisin pitäen sormen koko ajan paikallaan siinä välissä, mistä otit äänen.

Pick slide = paina plektran ulkoreunalla paksuimpia kieliä (E-A-D) ja vedä näin kieliä painaen kielet läpi aina tallasta satulaan.

Toivottavasti oli apua :D

User avatar
Jaakko
Sr. Member
Posts:1366
Joined:Sat Mar 02, 2002 9:54 am

Re: Tabulatuureista...

Post by Jaakko » Tue Nov 08, 2005 8:51 am

Pick slidesta hyvä esimerkki Kiss of Judas kun kitara "narisee" biisiin mukaan. Muutenhan tuolla kikalla yleensä haetaan lähinnä "suihkukone-efektiä".

Artificial harmonic on sitten niitä juttuja jotka jossain vaiheessa aukee itestään, todella hankala selittää tai edes näyttää, koska jokainen oppii sen sitten vähän omalla tavallaan. Perusidea kuitenkin että oikea käsi samalla kun iskee plekulla, koskettaa kieltä jotenkin jostain aiheuttaen harmonisen äänen. Joko peukalon sivulla, etusormen päällä, vapaalla sormella tai kuten minä usein, ihan vahingossa kun alkaa fiilistelemään. Eikä tämän tekniikan hallitseminen ole kiinni siitä että särössä löytyy niinkuin monet luulee, jopa cleanilla tätä voi käyttää soundin värittämiseen aivan jatkuvalla syötöllä.

Natural harmonic sitten taas on vaan kielen hipaisu nauhan kohdalta plekuniskun aikana ja sitten samantien sormen nostaminen pois että kieli jää soimaan.

User avatar
Curry
Sr. Member
Posts:1014
Joined:Wed Jul 31, 2002 2:12 pm
Location:Oulu
Contact:

Re: Tabulatuureista...

Post by Curry » Tue Nov 08, 2005 10:22 am

Itelläki on vähän aukkoja näissä perustiedoissa. Onko nämä Artificial harmonic ja natural harmonic sama kuin "huiluääni"? Tulee niin mieleen kuvauksesta.

Jos näin on, natural harmonicit saa siis puhtaimmin soitettua väleistä 5, 7 ja 12.

User avatar
Jaakko
Sr. Member
Posts:1366
Joined:Sat Mar 02, 2002 9:54 am

Re: Tabulatuureista...

Post by Jaakko » Tue Nov 08, 2005 3:23 pm

Myös väleistä 3, ja ylöspäin 12. nauhalta samalla lailla eli esim. 2 oktaavia vapaan kielen yläpuolelta tulee sekä 5. että 24. nauhan kohdalta, perustuu siihen että kieli luonnostaan soi koko pituudeltaan, puolivälistä tukahdutettuna (12. nauha) se soikin keskikohdan molemmilla puolilla vain puolella pituudestaan ja 5. ja 24. nauha taas "katkaisevat" kielen neljään osaan. Ikään kuin vastapainoina toisilleen "kuolokohdan" molemmin puolin soivat kielen osat.

Niin kuin äänet luonnossa yleensäkin, kaikki mitä korva kuulee on yleensä melkoista harmonioiden sekameteliä josta voimakkaimmin kuuluva taajuus sitten määrittelee "nuotin". Jos haluaa tietää miltä puhdas yksittäinen nuotti ilman harmonioita kuulostaa, etsii jostain synan ja pistää soundiksi siniaallon eli "sine wave". Sitten voi todeta ettei erikoisen musikaaliselta kuulosta vaan jotain efektiä ja harmonioita se kaipaa kuulostaakseen "luonnolliselta".

User avatar
Heke
Member
Posts:123
Joined:Sat Jun 14, 2003 9:14 pm
Location:Suomi Finland prkl,

Re: Tabulatuureista...

Post by Heke » Fri Nov 11, 2005 11:21 am

:) KIITOKSIA! Kyllä noista aupua oli! Täytyy ottaa koneelle ylös ja päntätä ulko muistiin jotta voi jatkossa pätevänä leveillä muille (Muutamille) tutuille (koulua käymättömille) kitaristeille! :D
Kiitoksia vielä kerran. :wink:

Locked