Page 1 of 1

Tabulatuureista...

Posted: Mon Nov 07, 2005 12:07 pm
by Heke
Selittäiskö joku nämä suomeksi? Tai mistä löytyy nämä suomeksi, kiitos! :roll: :)

A.H. = Artificial Harmonic

<12> = Natural Harmonic

pm..| = Palm mute

h = hammer on

p = pull off

/ = slide up

\ = slide down

~ = Vibrato

b() = Bend

x\ = Pick Slide

Re: Tabulatuureista...

Posted: Mon Nov 07, 2005 3:18 pm
by Curry
Palm mute = pistä plektrakäden ulkoreuna (pikkurillin alapuolella oleva reuna) tallaan kiinni siten että pystyt soittamaan kieliä ja kieli soi, mutta ääni ei jää kaikumaan vaan kuuluu kerran nopeasti ja paljon vaimeampana mitä puhtaalla kielellä soitettuna.

Hammer on = soita ääni käyttämättä plektraa, eli paina väliä jommankumman käden sormella erittäin napakasti nauhan viereen. Äänen voi soittaa myös tällä tavalla ilman plektraa. Täppääminen perustuu sekä hammer-oneihin että pull.offeihin. Erittäin hyvä showkikka :D

Pull off = Kun olet käyttänyt hammeria, otat sormen pois soittamastasi välistä niin, että kieli soittaa uuden äänen.

Vibrato = "värisytä" ääntä liikuttamalla kättä edestakaisin pitäen sormen koko ajan paikallaan siinä välissä, mistä otit äänen.

Pick slide = paina plektran ulkoreunalla paksuimpia kieliä (E-A-D) ja vedä näin kieliä painaen kielet läpi aina tallasta satulaan.

Toivottavasti oli apua :D

Re: Tabulatuureista...

Posted: Tue Nov 08, 2005 8:51 am
by Jaakko
Pick slidesta hyvä esimerkki Kiss of Judas kun kitara "narisee" biisiin mukaan. Muutenhan tuolla kikalla yleensä haetaan lähinnä "suihkukone-efektiä".

Artificial harmonic on sitten niitä juttuja jotka jossain vaiheessa aukee itestään, todella hankala selittää tai edes näyttää, koska jokainen oppii sen sitten vähän omalla tavallaan. Perusidea kuitenkin että oikea käsi samalla kun iskee plekulla, koskettaa kieltä jotenkin jostain aiheuttaen harmonisen äänen. Joko peukalon sivulla, etusormen päällä, vapaalla sormella tai kuten minä usein, ihan vahingossa kun alkaa fiilistelemään. Eikä tämän tekniikan hallitseminen ole kiinni siitä että särössä löytyy niinkuin monet luulee, jopa cleanilla tätä voi käyttää soundin värittämiseen aivan jatkuvalla syötöllä.

Natural harmonic sitten taas on vaan kielen hipaisu nauhan kohdalta plekuniskun aikana ja sitten samantien sormen nostaminen pois että kieli jää soimaan.

Re: Tabulatuureista...

Posted: Tue Nov 08, 2005 10:22 am
by Curry
Itelläki on vähän aukkoja näissä perustiedoissa. Onko nämä Artificial harmonic ja natural harmonic sama kuin "huiluääni"? Tulee niin mieleen kuvauksesta.

Jos näin on, natural harmonicit saa siis puhtaimmin soitettua väleistä 5, 7 ja 12.

Re: Tabulatuureista...

Posted: Tue Nov 08, 2005 3:23 pm
by Jaakko
Myös väleistä 3, ja ylöspäin 12. nauhalta samalla lailla eli esim. 2 oktaavia vapaan kielen yläpuolelta tulee sekä 5. että 24. nauhan kohdalta, perustuu siihen että kieli luonnostaan soi koko pituudeltaan, puolivälistä tukahdutettuna (12. nauha) se soikin keskikohdan molemmilla puolilla vain puolella pituudestaan ja 5. ja 24. nauha taas "katkaisevat" kielen neljään osaan. Ikään kuin vastapainoina toisilleen "kuolokohdan" molemmin puolin soivat kielen osat.

Niin kuin äänet luonnossa yleensäkin, kaikki mitä korva kuulee on yleensä melkoista harmonioiden sekameteliä josta voimakkaimmin kuuluva taajuus sitten määrittelee "nuotin". Jos haluaa tietää miltä puhdas yksittäinen nuotti ilman harmonioita kuulostaa, etsii jostain synan ja pistää soundiksi siniaallon eli "sine wave". Sitten voi todeta ettei erikoisen musikaaliselta kuulosta vaan jotain efektiä ja harmonioita se kaipaa kuulostaakseen "luonnolliselta".

Re: Tabulatuureista...

Posted: Fri Nov 11, 2005 11:21 am
by Heke
:) KIITOKSIA! Kyllä noista aupua oli! Täytyy ottaa koneelle ylös ja päntätä ulko muistiin jotta voi jatkossa pätevänä leveillä muille (Muutamille) tutuille (koulua käymättömille) kitaristeille! :D
Kiitoksia vielä kerran. :wink: